Kaj so piškotki?

Piškotki predstavljajo male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih strani shranjuje v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta. Namenjeni so prepoznavanju posameznih naprav, ki so bile uporabljene pri dostopu do spletne vsebine. Shranjevanje piškotkov je v celoti pod nadzorom brskalnika, ki ga uporabnik uporablja. Ta lahko po lastni presoji omeji ali celo onemogoči shranjevanje piškotkov.

Zakaj so piškotki pomembni?

Piškotki so ključnega pomena za zagotavljanje prijaznih uporabniških izkušenj na spletnih straneh. Omogočajo hitrejšo in bolj preprosto interakcijo med uporabnikom in spletnim mestom ter hkrati omogočajo spletnim stranem, da si zapomnijo uporabnikove preference in izkušnje. To pomeni, da je brskanje po spletu učinkovitejše in prijaznejše. Spodaj so navedeni nekateri konkretni primeri uporabe piškotkov:

  • Prilagajanje prikaza vsebine na spletni strani glede na prejšnje obiske uporabnika.
  • Shranjevanje izbire in primerjave izdelkov na spletnih mestih, ki zahtevajo prijavo.
  • Prilagajanje prikaza vsebine glede na uporabnikovo napravo (računalnik, tablica, mobilnik).
  • Spremljanje obiska in učinkovitosti prikazovanja vsebin ter oglasov za stalno izboljšanje spletnih strani.
  • Zagotavljanje delovanja določenih storitev, kot so spletne banke, trgovine in druge oblike e-poslovanja.

Zakaj spletne strani uporabljajo piškotke?

Večina spletnih strani uporablja piškotke kot priročno sredstvo za ohranjanje sveže in relevantne vsebine, ki ustreza interesom in preferencam uporabnika. Piškotki omogočajo spletnim stranem, da si zapomnijo podatke o stanju posamezne strani ter izvajajo različne spletne storitve, kot so spletne trgovine, poleg tega pa omogočajo tudi zbiranje statistik o obiskovalcih spletnih strani. Skozi piškotke podjetja lahko ocenijo učinkovitost svojih spletnih strani ter ustreznost in vrsto oglasov, ki jih ponujajo svojim obiskovalcem.

Piškotki, ki jih uporabljamo:

Na tem spletnem mestu uporabljamo piškotke, ki omogočajo zbiranje informacij o uporabi spletne strani, ter tehnične piškotke (wordpress_test_cookie, wordpress_logged_in, wordpress_sec). Sprejem piškotkov ob nadaljevanju brskanja je omogočen z namenom zagotavljanja nemotenega delovanja spletne strani.

Ne bomo uporabljali piškotkov za zbiranje osebnih podatkov o obiskovalcih.

Onemogočanje piškotkov:

Navodila za izbris ali onemogočanje uporabe piškotkov najdete v pomoči vašega spletnega brskalnika. Vendar bodite pozorni, da lahko izklop piškotkov onemogoči nekatere funkcije spletnega mesta.